ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Δήμος Ύδρας

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, 55 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ
Ημέρα πανήγυρις: Η ημέρα της εορτής του Αγίου ΠνεύματοςΗ διαδρομή από την παραλία της Ύδρας μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι περίπου 55 λεπτά. Στην παραλία ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά οδηγεί στο γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.

Από την Αγία Φωτεινή παίρνουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο φθάνουμε στον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδας.

Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη ψηλά στην κορυφή του βουνού πάνω από την περιοχή Μανδράκι, ανατολικά του οικισμού, εκεί που κατέληγε ο δρόμος που κατασκεύασε η Δημογεροντία της Ύδρας τον 18ο αιώνα.

Η ανέγερση της Μονής προσδιορίζεται το 1704 με κτήτορα της, τον ιερέα Αντώνιο Οικονόμου.  Ο Αντώνιος άφησε όλη του την περιουσία στη Μονή της Αγίας Τριάδας με διαθήκη του το 1736 .

Ο Παρθένιος υπήρξε ηγούμενος στα τέλη του 18ου αιώνα  και ο Χρύσανθος Καρατζάς (1839-1884), ήταν αυτός που επισκεύασε το Μοναστήρι γιατί είχε ερειπωθεί και αγόρασε την γη γύρω από αυτό.

Στην επανάσταση του 1821 η Μονή της Αγίας Τριάδας πρόσφερε οικονομική υποστήριξη στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Το 1825, ο Τσάμης Καρατάσσος οχύρωσε το Μοναστήρι για απόκρουση τυχόν εισβολής.

Το 1915 μια μεγάλη σε ένταση θύελλα έκανε φοβερές καταστροφές στην Αγία Τριάδα αφού κατέστρεψε τον τρούλο και ένα μεγάλο μέρος της στέγης του καθολικού. Τις ζημιές της Μονής αποκατέστησε με δικά του  έξοδα το 1916 ο μεγάλος Υδραίος ευεργέτης Γκίκας Ν. Κουλούρας.

Κατά την κατοχή και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 η Μονή συντηρήθηκε από τον Παπά Χρύσανθο Κανέλλη, εφημέριο τότε της Αγίας Βαρβάρας).

Την τετραετία 1970-1974 έγινε ανακαίνιση στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας με την επίβλεψη του μακαριστού μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου και εκείνη την εποχή μετατράπηκε σε Οίκο Πατερικής Διακονίας. Ηγούμενος της Μονής διετέλεσε ο π. Τιμόθεος Θανόπουλος από το 1968 έως το 2004 που ο Γέροντας πέθανε.

Στην Ιερή Μονή που ήταν γυναικεία μέχρι την ημέρα της ανακαίνισής της, έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Αγία Φωτεινή, της οποίας σώζεται το κελί που ασκήτευε.

Τρεις Πατέρες της Ιερής Μονής που σήμερα είναι εν ενέργεια Μητροπολίτες, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κκ Εφραίμ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κκ Σεραφείμ και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κκ Συμεών, ασκήτευσαν στην Ιερά Μονή.

Η Ιερή Μονή διοικείται από Διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και εφημέριο της ιστορικής ενοριακής εκκλησίας της «Υπαπαντής του Κυρίου» της Ύδρας π. Θεόδωρο Θεοδοσίου και μέλος τον Αδελφό της Μονής και Ιερολογιότατα διάκονο του Μητροπολίτη μας π. Νεκτάριο Δαρδανό ο οποίος βοηθά στη διεξαγωγή της Ιερής Πανηγύρεως και σε ότι άλλο χρειάζεται το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Κατά την ημέρα της πανήγυρης και πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον προαύλιο χώρο της Μονής, και στη συνεχεία παρατίθεται εόρτιο κέρασμα στους επισκέπτες.

Το μοναστηριακό συγκρότημα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ορθόδοξου τύπου μοναστηριών, με την βυζαντινού ρυθμού εκκλησία στην μέση και γύρω της τα κτηριακά συγκροτήματα, είσοδος με καμάρα, κήπος, κτίσματα με τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, κελιά, ξενώνας κλπ. Οι εικόνες του ναού πιθανότατα να έχουν αγιογραφηθεί από τον υδραίο αγιογράφο Καρατζά. 

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ύδρας, 18040
Τηλέφωνο Μονής: 22980-52553