ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Δήμος Ύδρας

Ιερά Μονή Αγίας Ευπραξίας

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΠΡΑΞΙΑΣ, 60 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ
Ημέρα πανήγυρις: Η ημέρα της εορτής της Αγίας Ευπραξίας, 25 ΙουλίουΞεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία και της γυναικείας Μονής της Αγίας Ευπραξίας, περίπου σε 60 λεπτά.

Κατά τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα και στην περιοχή των "Παλαιών Καλογραιών", ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για να ξαπωστάσετε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Από ένα σημείο και μετά το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που σε οδηγεί στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Η Μονή της Αγίας Ευπραξίας βρίσκεται κοντά στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων με θαυμάσια θέα, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια.

Είναι πετρόκτιστη, ιδρύθηκε το 1819 και ήταν από την αρχή γυναικεία Μονή. Ο μικρός ναός της οικοδομήθηκε το 1829 από τον π. Ιερόθεο Δοκό, που αφιέρωσε τη Μονή στην Αγία Ευπραξία.

Η Ιερά Μονή έμεινε ονομαστή για την υπακοή, τη φιλαδελφεία, την πνευματικότητα και τη φιλοπονία των γυναικών που μονάζουν σ' αυτήν. Τα υφαντά της υπήρξαν ονομαστά.

Στο παρελθόν η Μονή είχε τέτοια άνθηση, ώστε στελέχωσε τρεις νέες Ιερές Μονές: Των Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης, της Αγίας Ματρώνης Υδρας και της Ελευθερώτριας Αιγίνης.

Στην Ιερά Μονή σήμερα μονάζουν 3 μοναχές και στον περίβολο της μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε πολύ όμορφα εργόχειρα.

Ιερά Μονή Αγίας Ευπραξίας Ύδρας, 18040
Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52484