ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

Ένα από τα πιο όμορφα θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο Επιτάφιος της ενοριακής εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου (27/04/2019)

Ένα από τα πιο όμορφα θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο Επιτάφιος της ενοριακής εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια της Ύδρας. Ο Επιτάφιος του Ι. Ενοριακού Ναού Τιμίου Πρόδρομου της συνοικίας Καμίνια, μπαίνει στη θάλασσα, στο μικρό γραφικό λιμανάκι των Καμινίων. Ένα έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα – ήρεμα ταξίδια και καλό γυρισμό, παρουσία εκατοντάδων πιστών που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Η θρησκευτική πομπή του Επιταφίου, μετά από την περιφορά της στα δρομάκια της όμορφης συνοικίας του Καμινιού, καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών του νησιού για καλόπλοα ταξίδια και ασφαλή γυρισμό στο νησί.

O στολισμένος με λουλούδια της άνοιξης, Επιτάφιος με τους νέους του νησιού να τον υποβαστάζουν, οδηγείτε στη θάλασσα και ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…», ευχή που μεταφέρει την ευλογία του Σταυρωθέντα Χριστού αλλά και της Εκκλησίας μας, για γαλήνια και ασφαλή ταξίδια των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας.

Η θρησκευτική-μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Καμινίωτικου Επιταφίου, δημιουργεί κατάνυξη στους παρευρισκόμενους πιστούς και μαρτυρά την ισχυρότατη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα.