ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

 Σας καλοσωρίζουμε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Ύδρας

Presentation:    

SwimRunHydra: Τα… μυστικά της νίκης από τον Παναγιώτη Δημόπουλο (17/10/2019)

 

Το 2019, όλοι ανυπομονούν να γίνουν κομμάτι μιας ξεχωριστής, πλούσιας και δυναμικής εμπειρίας, σ’ έναν ιδιαίτερα όμορφο και ξεχωριστό τόπο της Ελλάδος.

Το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμος Υδραίων, ο Yδραϊκός Ναυτικός Όμιλος και η TRIMORE, διοργανώνουν στο μαγευτικό και ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού, στο πλαίσιο του TRIMORE Multispots TOUR, το 2ο TRIMORE SwimRunHydra. Ένα event αλλιώτικο απ’ τα’ άλλα!

Το SwimRun είναι ένας αγώνας με πολλές εναλλαγές και με συμμετοχή αθλητών σε ζευγάρια, οι οποίοι διαγωνίζονται σε εκτός δρόμου διαδρομές τρεξίματος και κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης, με συνεχείς εναλλαγές από το ένα άθλημα στο άλλο.. κυριολεκτικά δεμένοι!!!

To 2018 στην Ύδρα οι 50 πρώτοι και τολμηροί SwimRunners, κορυφαίοι αθλητές και λάτρεις του αθλητισμού, αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στάθηκαν στην εκκίνηση δεμένοι μεταξύ τους ανά δύο με το ελαστικό σκοινί. Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται ρεκόρ συμμετοχών ενώ έχει σχεδιαστεί η πραγματοποίηση δύο αποστάσεων.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Σπύρος Γκοτζιάς ήταν οι μεγάλοι νικητές του 1ου SwimRun και ένα μήνα πριν την επιστροφή τους στον… τόπο του εγκλήματος, ο ένας από τους δύο, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, μίλησε στο runnfun.gr και έδωσε οδηγίες προς… ναυτιλλομένους.

Ο αγώνας σαν εμπειρία ήταν ταυτόχρονα κάτι οικείο αλλά και πρωτόγνωρο μαζί. Το swimrun θυμίζει το γνωστό σε όλους μας aquathlon, κολύμπι και τρέξιμο. Παρόλα αυτά έχει αρκετές διαφορές. Μια από αυτές είναι ότι έχει πολλές εναλλαγές κολύμβησης και τρεξίματος. Μια άλλη είναι ότι δεν υπάρχει ζώνη αλλαγής, όλα τα απολύτως απαραίτητα πρέπει να τα έχεις συνεχώς πάνω σου καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης επιτρέπεται η χρήση βοηθητικού εξοπλισμού όπως pull buoy, χεράκια και σημαδούρα. Η μεγαλύτερη διαφορά όμως, είναι ότι πρέπει να κάνεις όλο τον αγώνα δεμένος με άλλον έναν αθλητή, πράγμα που το κάνει αρκετά ενδιαφέρον γιατί οι δύο αθλητές θα πρέπει να είναι κοντά σε χρόνους και στα δύο αθλήματα. Όλα αυτά είναι που μας κίνησαν το ενδιαφέρον μαζί με τον συναθλητή μου Σπύρο Γκοτζιά και έτσι δηλώσαμε συμμέτοχη σε αυτόν αγώνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Παναγιώτης Δημήπουλος εκτός από τον τίτλο του SwimRun στην Ελλάδα, κρατάει και αυτόν του ISOMAN που επίσης διοργανώνει η Trimore σε Καστοριά και Ρέθυμνο.

Η προετοιμασία

Η αλήθεια είναι ότι επειδή γινόταν πρώτη φορά στην χώρα μας και ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο να βρούμε διάφορα χρήσιμα tips και βίντεο όπου θα μας έδιναν μια πρώτη εικόνα. Αρχικά κάναμε μερικές προπονήσεις με εναλλαγές κολύμπι και τρέξιμο, δεμένοι μεταξύ μας με ένα λάστιχο περασμένο στη μέση. Δοκιμάσαμε να τρέξουμε με τα χεράκια και το βαρελάκι δεμένα πάνω μας. Βάζαμε και βγάζαμε σκουφάκια και γυαλάκια εν κινήσει, προσπαθώντας να μείνουμε κοντά μεταξύ μας αλλά και να μαζέψουμε τη σημαδούρα, κρατώντας όλο τον εξοπλισμό στα χέρια μας. Έπρεπε να κάνουμε αρκετά πράγματα μαζί αλλά η όλη διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική και γελάσαμε πολύ μέχρι να τα καταφέρουμε.

Τις ειδικές στολές για το swimrun μπορείτε να τις προμηθετείτε από swimmingshop.gr. Πρόκειται για το μοντέλο VERSA της Zone 3, ένας συνδυασμός νεοπρέν και fabric

Τα «μυστικά» που οδήγησαν στην επιτυχία

Μυστικά δεν υπάρχουν. Και εμείς αρχάριοι ξεκινήσαμε, κάναμε τις δοκιμές μας, είδαμε τι είναι πιο αποτελεσματικό και το εφαρμόσαμε. Το μόνο «μυστικό» είναι να έχεις καλή χημεία και επικοινωνία με τον παρτενέρ σου. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον αγώνα είναι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε αθλητής (στολή, χεράκια, pull buoy, αθλητικά παπούτσια). Πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν μας τη διαδρομή του αγώνα, την απόσταση και την διάρκεια του. Αυτό το λέω γιατί εξαιτίας των εναλλαγών από το κολύμπι στο τρέξιμο και ξανά στο κολύμπι κ.ο.κ. το σώμα μας θα χάνει θερμοκρασία. Οπότε είναι πολύ σημαντικό τι θα φορέσουμε στον αγώνα.

Επειδή ο αγώνας γίνεται τον Νοέμβριο η θερμοκρασία στη θάλασσα έχει αρχίσει και πέφτει, οπότε ιδανικά θα έπρεπε να βάλουμε wetsuit. Επειδή όμως ακολουθεί τρέξιμο, το wetsuit δεν ενδείκνυται γιατί δεν μπορούμε να τρέξουμε με αυτό και θα ανέβει και η θερμοκρασία του σώματος μας σε υψηλά επίπεδα. Έτσι λοιπόν προμηθευτήκαμε ειδικές στολές για το swimrun της Zone 3, το μοντέλο VERSA οι οποίες είναι συνδυασμός νεοπρέν και fabric υλικό , που επιτρέπουν στον αθλητή να κινείτε με άνεση όταν τρέχει και σε συγκεκριμένα σημεία επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει.

Η δύναμη της παρέας

Το swimRun δεν το είδαμε τόσο σαν αγώνα , όσο σαν μια περιπέτεια. Το νησί της Ύδρας είναι πολύ όμορφο, και την ημέρα του αγώνα ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος. Αυτό ήταν που έκανε την όλη εμπειρία μας μοναδική. Δύσκολος καιρός, απαιτητικός στίβος, παρέα με το ζευγάρι σου , δεμένοι από τη μέση, δίπλα σε άλλα ζευγάρια, για έναν αγώνα που διαρκεί 90-120 λεπτά. Κλείνω τα μάτια και μου έρχονται πολύ όμορφες εικόνες. Πολύ Δράση, ψηλά κύματα, δυνατός αέρας , να προσπαθείς να συντονιστείς χεριά με χεριά, βήμα με βήμα με τον συναθλητή σου, να τον εμψυχώσεις , να σου βάζει τις φωνές , μετά από λίγο να γελάμε. Τόσο ένταση και πάθος, τόσες εναλλαγές. Πραγματικά ήταν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες μου και ανυπομονώ για το επόμενο!


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ